Obštudijsko dejavnost naše Akademije Amnesty Človekove pravice v praksi bodo študentke_i Univerze v Ljubljani spet lahko izbrali ob vpisu v študijsko leto 2022/23.

Obštudijsko dejavnost izvajamo s Fakulteto za družbene vede*, kjer tudi fizično poteka. Vpišejo pa se lahko študentje s celotne Univerze v Ljubljani, ki lahko z njenim opravljanjem pridobijo 4 kreditne točke.

Zainteresirane za vpis prosimo, da obštudijsko dejavnost izberete ob vpisu v novo študijsko leto. Če boste imeli kakršnokoli vprašanje glede vpisa – ali bi slučajno naleteli na kakšno težavo (npr. da je ne bi našli kot možnosti za vpis ali bi vam računalniški sistem zaradi že napolnjenih ur ne omogočal vpisa), se, prosimo, obrnite na referat na svoji fakulteti ali na referat na FDV, nenazadnje pa lahko tudi nas (akademija@amnesty.si).

Obravnavane teme: od protestov do soglasja v spolnosti

V okviru naše obštudijske dejavnosti se posvečamo aktualnim vprašanjem človekovih pravic skozi predstavitve, razprave in samostojno delo. V predavalnico bomo povabili zanimive goste_je, ki bodo delili svoje zgodbe iz prve roke. Pridružite se nam in z nami spremenite svet na bolje.

  • Izbrisani
  • Romi
  • Protesti
  • Ja pomeni ja
  • Interspolnost
  • Strateške kampanje
  • Okolje: Anhovo
  • Digitalni velikani in človekove pravice: Meta, Mjanamar, Google, DSA
  • Raziskovalec_ka Amnesty International
  • Izraelski apartheid nad Palestinci: krut sistem nadvlade in zločin proti človeštvu …

Nosilka obštudijske dejavnosti je prof. dr. Petra Roter. Na obštudijsko dejavnost se lahko prijavijo vsi študentje Univerze v Ljubljani, tisti z drugih univerz pa se za priznanje kreditnih točk dogovorijo s svojimi fakultetami.

Obštudijska dejavnost je sestavljena iz 30 ur vaj, ki jih izvaja ekipa zaposlenih v slovenski Amnesty z gosti_jami, in 90 ur praktičnega dela. Potekajo v slovenščini, ločeno (za tuje študente) pa v angleščini.

»Obštudijska dejavnost mi je bila zelo všeč. Najbolj pripravljenost vseh, ki so podajali vsebine, raznolikost tematik in še zlasti vključevanje gostov.«
Besede ene od vključenih v prvi izvedbi obštudijske dejavnosti v zimskem semestru 2021/22.

Udeleženci_ke prve generacije obštudijske dejavnosti so na zaključnem srečanju predstavljali svojo praktično delo. Miona je, npr., pripravila seznam filmov s tematikami človekovih pravic.

Uvodna fotografija te novice: Ekipa Amnesty, ki je izvajala obštudijsko dejavnost (Blaž, Nataša, Metka), na uvodnem srečanju oktobra 2021, ki je potekala v angleščini, ker so bili vključeni tudi tuji študentje.

Za novico v angleščini kliknite tukaj.

Več

Zaključek za prvo »generacijo« obštudijske dejavnosti Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi (13.1.2022)

Iz zakulisja raziskav Amnesty International: Pogovor z raziskovalko Donatello Rovera (19.11.2021)

Toplo vabljeni k vpisu na obštudijsko dejavnost Akademije Amnesty na Univerzi v Ljubljani (1.9.2021)