V študijskem letu 2021/22 bomo na Univerzi v Ljubljani v okviru Fakultete za družbene vede izvajali obštudijsko dejavnost Človekove pravice v praksi – Akademija Amnesty. Sestavljena bo iz 30 ur vaj in samostojnega, praktičnega dela vpisanih. Z našo obštudijsko dejavnostjo bo mogoče pridobiti 4 kreditne točke. 

Vpišite obštudijsko dejavnost, ki bo potekala na Fakulteti za družbene vede, in od blizu spoznajte, kako v realnosti poteka boj za človekove pravice: in se mu pridružite še sami.

Obštudijsko dejavnost bodo izvajali direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel, direktorica za kampanje in komunikacije v AIS Metka Naglič, vodja projektov na Sloveniji v AIS Blaž Kovač ter tuji gostje.

Česa se bomo lotili na 30 urah vaj?

 • Ali so človekove pravice na papirju ali v real lajfu? Primeri iz prakse, s poudarkom na izbrisanih.
 • Zakaj je protest naša pravica? Kaj pravi mednarodno pravo in kaj slovenski protestniki?
 • »Ja pomeni ja«: ali bo moj dejt kaj drugačen? Primer uzakonitve modela soglasja v opredelitvi kaznivega dejanja posilstva v Sloveniji.
 • Kako se je Slovenija – država in civilna družba – odrezala v boju proti covidu-19 z vidika človekovih pravic?
 • Planet bo v redu, za ljudi nas mora skrbeti: kje so človekove pravice v podnebni krizi? Pogovor in gostovanje mednarodnega gosta_je.
 • Raznolika telesa niso napake, ki bi jih bilo treba popraviti: pogled v I v LGBTQI.
 • »Borimo se skupaj. Zmagujemo skupaj.« Kako kampanje Amnesty International izboljšujejo svet na bolje? (obisk pisarne slovenske Amnesty)
 • Iz ruševin Sirije ali rudnikov Konga: pogovor z raziskovalko Donatello Rovero* iz globalne Amnesty International.
 • Kaj imata Google in Facebook s človekovimi pravicami?
 • Kako spremeniti cel svet? Primer prizadevanja za nadzor trgovine z orožjem: od strategije do mednarodne pogodbe.
 • Deljenje spoznanj iz praktičnega dela udeleženk_cev obštudijske dejavnosti.

* Donatella Rovera je ena od raziskovalk, ki nastopa v naši seriji podkastov »Witness from Amnesty International« (kliknite za informacijo o podkastu in povezavo na oddaje).

Pa praktično delo?

Vpisani študentke_i bodo lahko izbirali med naborom predlaganih aktivnosti, ki bodo vse usmerjene v realno delo za človekove pravice. Med drugim bodo lahko na različne načine prispevali k zaznamovanju 30. obletnice izbrisa, organizirali dogodke za Pišem za pravice ali za parado ponosa … Aktivnosti boste lahko izvajali samostojno, v paru ali skupini. Kliknite za izvedbeni načrt.

Imate vprašanja?

Za vsa vsebinska vprašanja smo z veseljem na voljo na Amnesty International (pišite nam na akademija@amnesty.si), za vprašanja, povezana z vpisom na obštudijsko dejavnost, pa se, prosimo, obrnite na Fakulteto za družbeno vede (Neli Babić ali Renato Mukavec Čuka); nosilka obštudijske dejavnosti je prof. dr. Petra Roter. Na obštudijsko dejavnost se sicer lahko prijavijo vsi študentje Univerze v Ljubljani, tisti z drugih univerz pa se za priznanje kreditnih točk dogovorijo s svojimi fakultetami.

Uvodna fotografija: Aaron Burden/Unsplash