Poiščite želeno vsebino

Splošni pogoji

Če želite uporabljati vsebine Akademije Amnesty, morate prebrati in se strinjati s pogoji uporabe spletnega mesta Akademije Amnesty.

 Pogoji

Ti pogoji in določila veljajo za uporabo vseh storitev Akademije Amnesty (vsebina, tečaji, gradiva ipd.) na spletnem mestu Akademije Amnesty.

Prosimo, pozorno preberite te pogoje. Za uporabo storitev oz. vsebin Akademije Amnesty je treba sprejeti in se strinjati, da vas pogoji zavezujejo. Če se s temi pogoji ne strinjate, jih ne sprejmite in ne uporabljajte spletnega mesta Akademije Amnesty.

Sestavni del teh pogojev je tudi Politika zasebnosti Amnesty International Slovenije (kliknite).

 

 1. O Akademiji Amnesty

Akademija Amnesty je eno od orodij za učenje človekovih pravic Amnesty International Slovenije.

Vsebine so za nekomercialne uporabnike_ce brezplačne.

Če uporabnice_ke gradiva spletnega mesta Akademije Amnesty uporabljajo za nekomercialne namene za svoje delo, šolanje ali druge nekomercialne potrebe, prosimo za navajanje vira (Vir: Akademija Amnesty). Več o rabi gradiv, zlasti glede varstva avtorskih pravic in glede uporabe v komercialne namene, je opredeljeno v nadaljevanju teh pogojev (pod naslovom Dovoljenja glede rabe gradiv).

Izobraževalni projekt »Akademija Amnesty: izobražujemo mlade za aktivno državljanstvo in človekove pravice« je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021. 

 

 1. Registracija

Registracija je potrebna izključno le za izvajanje spletnih tečajev, ki so objavljeni na spletnem mestu Akademije Amnesty. Vse ostale vsebine so dostopne brez registracije.

 • Vsak_a uporabnik_ca ima lahko en uporabniški račun, za katerega registracijo mora navesti pravilne in resnične podatke. Do računa oziroma svojih spletnih tečajev uporabnik_ca dostopa s svojim uporabniškim imenom in geslom ali se vpiše s svojim računom na Facebooku ali Googlu.
 • Prosimo za točne podatke v zvezi z računom uporabnika_ce in po potrebi njihovo posodabljajte.
 • Če so kakršne koli navedene informacije v zvezi z vašim računom neresnične, netočne brez utemeljenega razloga (npr. varnostni pomisleki) ali kako drugače neprimerne (recimo žaljive), si pridržujemo pravico do ukinitve dostopa.
 • Deljenje dostopa do računa drugim osebam ni dovoljeno; lahko pa vsebino kažete drugim zainteresiranim (npr. v okviru pedagoškega procesa).
 • Osebne podatke uporabnikov_ic oziroma račune bomo ščitili skladno z veljavno zakonodajo Republike Slovenije glede varstva osebnih podatkov.

 

 1. Ponudbe tečajev

Pridržujemo si pravico do preklica, prekinitve, dodajanja novih ali prestavitve katerega koli tečaja. Brez obvestila lahko tudi revidiramo in spremenimo vsebino obstoječega tečaja.

Udeležba na tečajih in gradiva, objavljena na spletnem mestu Akademije Amnesty, so za nekomercialne namene brezplačni.

 

 1. Certifikat

Z udeležbo na tečajih Akademije Amnesty se strinjate, da boste vse preizkuse in naloge opravili sami, razen če sodelovanje ni izrecno dovoljeno ali potrebno. Nepošteno izboljševanje svojih rezultatov ni dovoljeno. Za pridobitev certifikata morate odgovoriti na 60 odstotkov vprašanj; na voljo imate dva poskusa.

Vsak_a udeleženka_ec ob uspešnem zaključku tečaja pridobi potrdilo v obliki certifikata.

 

 1. Blagovne znamke / avtorske pravice

Imena in logotipi organizacij, ki sodelujejo na projektu Akademije Amnesty, vključno z logotipom Amnesty International, so pravno varovani in jih ni mogoče uporabljati ali reproducirati brez predhodnega pisnega soglasja.

Če ni navedeno drugače, je nosilka vseh avtorskih pravic na gradivih Amnesty International Slovenije ali Amnesty International. Kadar ni tako, je avtorstvo drugih fizičnih oseb (recimo navedba moralnih avtorskih pravic) primerno navedeno ob takem gradivu.

Kadar uporabnica_k prispeva vnose, objave ali prispevke na Akademijo Amnesty, se materialne avtorske pravice izključno, trajno in za cel svet prenesejo na Amnesty International Slovenije, obdržijo pa se moralne avtorske pravice. Udeleženec_ka mora sam_a zagotoviti, da ima za vnose, objave ali prispevke vse ustrezne pravice (recimo glede pravice uporabe fotografij tretjih oseb).

 

 1. Pravna odgovornost

Zavezujemo se, da bomo pravično obravnavali vse udeleženke_ce. Vaše zaupanje je za nas ključnega pomena.

Vaše sodelovanje in morebitni poznejši aktivizem (lahko tudi pri Amnesty International) je na lastno odgovornost. Amnesty International Slovenije pričakuje, da bodo udeleženci_ke sprejemali odgovornost za svoja dejanja. Amnesty International Slovenije ne odgovarja za posledice ukrepov, sprejetih med tečajem ali po njem, niti za kakršno koli izgubo ali škodo, ki bi nastala med ali po opravljanju tečajev ali izobraževanju z drugimi vsebinami spletnega mesta Akademije Amnesty.

Amnesty International Slovenije ne more zagotoviti, da bo spletno mesto Akademije Amnesty delovalo nemoteno ali brez napak ali da bodo ponujeni tečaji in vsebina ustrezali vašim potrebam in pričakovanjem. Kljub temu se zavezujemo primerno skrbeti za varnost in delovanje spletne strani skladno z aktualnimi tehničnimi standardi.

 

 1. Prispevki udeležencev_udeleženk

Amnesty International na svojih tečajih spodbuja participativne pristope in v okviru njih različne prispevke z različnih delov sveta.

Pogledi v prispevkih, objavah ali vnosih so mnenja posameznih sodelujočih in ne nujno stališča Amnesty International Slovenije; Amnesty International Slovenije ni odgovorna za in ne jamči za odgovornost drugih, točnost ali druge pravice (recimo avtorske pravice) v vnosu udeležencev. Udeleženci_ke so odgovorni_e za svoje vnose.

Pridržujemo si pravico pregleda prispevkov, objav in vnosov udeležencev in urejanja oziroma odstranitve vnosov oziroma prispevkov po lastni presoji.

Ob prispevanju vnosov, objav ali prispevkov se udeleženci_ke strinjajo, da se materialne avtorske pravice na njih prenesejo na Amnesty International Slovenije, obdržijo pa moralne avtorske pravice. Udeleženci_ke morajo sami zagotoviti, da imajo za vnose, objave ali prispevke vse ustrezne pravice (recimo glede pravice uporabe fotografij tretjih oseb).

 

 1. Povezave, sklici na druga spletna mesta

Spletno mesto Akademije Amnesty lahko vključuje hiperpovezave do zunanjih spletnih mest, pomembnih za neko temo, pri čemer ta zunanja spletna mesta lahko vzdržujejo ali nadzirajo tretji. Amnesty International ni odgovorna za vsebine ali pogoje uporabe na teh spletnih mestih.

 

 1. Prenehanje udeležbe na tečajih

Sodelovanje na tečajih Akademije Amnesty lahko kadar koli prekličete, kar lahko storite preko funkcije izbrisa računa v vašem računu Moj Amnesty oziroma nastavitvah uporabnika_ce.

Amnesty International si pridržuje pravico, da udeležence_ke izključi s tečaja.

 

 1. Pritožbe / stik z nami

Če imate pritožbo ali pomisleke v zvezi s tečajem ali povezano vsebino ali če glede izvajanja tečaja potrebujete pomoč ali nasvet, nam pišite elektronsko pošto na akademija@amnesty.si. Če vložite pritožbo, ker menite, da so kršene vaše pravice, morate v svojem e-poštnem sporočilu navesti svoje ime, kontaktne podatke in razlogih za svojo pritožbo, saj se anonimne pritožbe ne morejo obravnavati.

 

 1. Varstvo podatkov

Amnesty International Slovenije se zavezuje polno spoštovati celotno pravno ureditev varstva osebnih podatkov, kot je vsakokrat določena z materialnim pravom Republike Slovenije. S predložitvijo svojih osebnih podatkov Akademiji Amnesty se strinjate, da jih Amnesty International Slovenije uporablja v skladu s svojo politiko zasebnosti in v skladu s dovoljenji, ki jih ob registraciji podate. Poleg navedenega se strinjate, da:

 •  Amnesty International Slovenije spremlja statistične podatke o napredku udeležencev;
 • izvaja analize učenja za namene boljšega razumevanja vsebin, izkušenj udeležencev_udeleženk in izboljšanja tečajev na Akademiji Amnesty.

 

 1. Obveščanje o tečajih

Amnesty International Slovenije si pridržuje pravico do obveščanja uporabnic_kov v zvezi z opravljanjem in ponudbo tečajev.

 

 1. Spremembe teh pogojev

Amnesty International Slovenije si pridržuje pravico, da kadar koli spremeni pogoje brez predhodnega obvestila. Vse spremembe začnejo veljati takoj po objavi na spletnih straneh Akademije Amnesty.

 

 1. Veljavno pravo

Za urejanje razmerij iz teh pogojev se uporablja pravo Republike Slovenije. V primeru sporov so pristojna sodišča Republike Slovenije.

 

DOVOLJENJA GLEDE RABE GRADIV

Akademija Amnesty je namenjena samostojnemu izobraževanju, njena gradiva pa se lahko uporabljajo kot podpora pedagoškemu procesu, raziskovanju ali za druge namene, kjer so potrebna znanja človekovih pravic.

Veseli bomo, če boste gradiva čim širše uporabljali. Za nekomercialno rabo so pedagoška gradiva na voljo brezplačno, pri čemer pa prosimo za navajanje vira (Vir: Akademija Amnesty) in če je primerno, tudi spletnega mesta. Uporaba gradiv za komercialno rabo ni dovoljena; če jih želite uporabljati za te namene, se, prosimo, obrnite na nas (akademija@amnesty.si) za morebitno sklenitev dogovora. Kontaktirajte nas, prosimo, tudi v primeru kakršnihkoli nejasnosti.

Za nekatere video posnetke in fotografije, ki so objavljene na spletnem mestu, v Amnesty International morda nimamo dovoljenj za njihovo posredovanje zunanjim organizacijam/osebam. V okviru izvajanja pedagoškega procesa jih lahko prikazujete nemoteno; če bi jih želeli za kakršnekoli namene (tudi nekomercialne) poobjaviti, pa vas prosimo, da se obrnete na nas, da razčistimo dovoljenja za konkretno rabo (akademija@amnesty.si). 

Za uporaba gradiv na spletnih mestih, do katerih vodijo povezave z Akademije Amnesty, preverite njihova pravila in dovoljenja.

 

Kodeks ravnanja

Prizadevamo si biti pošteni in na Akademiji Amnesty odražati široko paleto mnenj o kateri koli temi in področjih razmišljanja. Spodbujamo vaše sodelovanje v razpravah, ki so na voljo, da delite svoje misli, mnenja in dejanske prispevke. Naš cilj je vzpostaviti aktivno in živahno skupnost. Zato prosimo za pomoč in prispevek tistih, ki boste z energijo in pogumom prispevali k razpravam.

 

Pridružite se

Vabljeni k uporabi prostorov za razprave, če so predvideni na tečajih, in k povezovanju z drugimi udeleženci_kami. Človekove pravice so globalno kolektivno potovanje.

 

Spoštujte druge in sebe

Da bo to prijetno, pozitivno in konstruktivno potovanje za vse, prosimo udeležence_ke, da so medsebojno spoštljivi. Žaljive in nespoštljive komunikacije bodo odstranjene. Upoštevajte, da ste odgovorni za gradivo, ki ga objavite, da sodelujete na lastno odgovornost in da morate spoštovati pravice, raznolikost in mnenja drugih. Prav tako morajo drugi spoštovati vaše pravice in osebnost. Pomislite in preberite za seboj, preden objavljajte.

Svetujemo vam, da izrazite svoja stališča, do česar imate neodtujljivo pravico. Zavedamo se, da bo prišlo do nasprotujočih si pogledov in strastne razprave, vendar prosimo, da svoje komentarje uporabljate spoštljivo. Ne govorite o drugih, kar ne bi želeli, da drugi govorijo o vas.

 

Sodelujte

Svetujemo vam, da si pomagate. Odgovorite na vprašanja in komentarje drugih.

Poiščite odgovor na svoje vprašanje v vprašanjih in odgovorih. Morda so enako vprašali že drugi udeleženci.

Pri objavi izberite ustrezno nit; s tem bo forum za razpravo urejen.

IZOGIBAJTE SE VELIKIM ZAČETNICAM. Na spletu se to običajno razume kot KRIČANJE, četudi najbrž to ni to, kar želite sporočiti.

Izogibajte se nepotrebnim simbolom, skrajšanim besedam, kratkim besedilnim sporočilom, slengu in nadomeščanju besed s številkami. Ni potrebno. Uporabljajte svoj materni jezik, tako da vas bodo drugi čim bolje razumeli (tako, prosimo, ne uporabljajte takega načina: npr. Ej t’star, a s s5 šlafnu dons?).

 

Splošna vodila

Ko objavljate vsebino, si vzemite čas za razmislek o tem, kar objavljate. Je to res to, kar želite, da vidi svet o vas?

Upoštevajte učni kontekst Akademije Amnesty. Je vaša vsebina pomembna za to? Ali je vaša vsebina pomembna za predmet, na katerem objavljate vsebino?

Jasno postavite svoj pogled, ne da bi uporabljali žaljive ali agresivne izraze. Premislite, ali bi lahko stališče ali prispevek kdo štel za obrekovalnega, in če je tako, ga ne izrazite.

Pokažite spoštovanje drugim – vašo vsebino lahko berejo ljudje različnih starosti, porekla, narodnosti ali prepričanja.

Predstavite dejstva in zadeve, ki vas vodijo do stališča, ki ga izražate. Argumenti so ključni.

Bodite odprti do pogledov in prepričanj drugih ljudi in spoštujte njihovo pravico do stališč, ki se morda razlikujejo od vaših. Isto bomo prosili tudi od njih. Samo na tej podlagi je mogoča komunikacija.

 

Pravila o sodelovanju in objavljanju vsebin

Vso vsebino v Akademiji Amnesty objavljate in uporabljate na lastno odgovornost. Z objavljanjem vsebin potrjujete:

 •  da je vsebina vaše originalno delo in/oziroma imate pravico za njegovo uporabo in posredovanje in da se materialne avtorske pravice z objavo prenesejo na Amnesty International Slovenije;
 •  da vsebina ne krši pravic ali zasebnosti tretjih;
 •  da vsebina ne krši zakonodaje, avtorskih pravic ali intelektualne lastnine tretjih;
 •  da je vsebina skladna s tem kodeksom ravnanja oziroma pogoji uporabe.

 

Ni dovoljeno:

 • objaviti kakršno koli vsebino, ki bi jo lahko razumno obravnavali kot nasilno, surovo, vulgarno, žaljivo, seksistično, ekstremistično, nezakonito, ki spodbuja nasilno ali nezakonito dejavnost, grozi, sovraži, nadleguje, ki je homofobična, lažna, obrekljiva, netočna, nespodobna, pornografska, spolno eksplicitna ali rasno, etnično ali kako drugače diskriminatorna ali sporna (denimo skrivanje žaljivih besed z uporabo simbolov za manjkajoče črke, tujih žaljivih besed ali drugačnega zaporedja črk neke sporne besede);
 • objaviti vsebine, ki ne predstavlja vaših osebnih pogledov;
 • dodati povezave do drugih spletnih mest, ki vsebujejo gradivo, katerega vsebina krši ta kodeks ravnanja, se nanaša izključno na komercialne izdelke ali storitve ali ki lahko žali druge uporabnike;
 • navesti osebne podatke, zaradi katerih je neka oseba prepoznavna ali dosegljiva;
 • objaviti kakršnekoli vsebine ali drugega gradiva, ki vsebuje virus ali drugo škodljivo kodo;
 • nadlegovati, groziti, zalezovati, sramotiti ali povzročiti stisko, neželeno pozornost ali nelagodje drugemu;
 • uporabiti žaljivega uporabniškega imena oziroma izdajati se za drugega.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .