V okviru Akademije Amnesty smo 24. novembra 2021 gostili raziskovalko Donatello Rovera, ki za Amnesty International že več kot 20 let preiskuje vojne zločine in druge zlorabe človekovih pravic na konfliktnih območjih in kriznih žariščih po vsem svetu. V 2020 pa je raziskovala tudi razmere v domovih za starejše v zahodni Evropi.

Posnetek predavanja Donatelle Rovera najdete na YouTube kanalu Akademije Amnesty (kliknite za ogled).

Dva prispevka o raziskovalki in njenem delu si lahko ogledate tudi v posnetku oddaje Studio City na RTVSLO.si (kliknite za ogled, pogovor z Donatello od 36. minute dalje) ali podkastu Vroči mikrofon na Valu 202 (kliknite za ogled).

Kdo je Donatella Rovera?

Podobno kot drugi raziskovalci_ke Amnesty International Donatella Rovera s svojim delom razkriva resnico in omogoča njeno predstavitev širši javnosti. Na terenu išče dokaze in z njimi sestavlja podobo tega, kaj se dogaja. V okviru raziskovanja opravlja intervjuje z lokalnim prebivalstvom, katerih pričevanja predstavljajo pomemben del gradiva za nadaljnje raziskave. Donatella govori angleško, francosko, arabsko, špansko, italijansko in hebrejsko, zaradi česar se lahko še bolj približa ljudem in z njimi vzpostavi pristno komunikacijo.

Skozi raziskave Amnesty International dobi širša javnost vpogled v situacije in zgodbe z delov sveta, ki so nemalokrat pozabljeni in skriti očem javnosti. Donatella je najbolj aktivna na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Njene nedavne raziskave vključujejo terenske misije v Sirijo, Libijo, Irak, Jemen, Nigerijo, Južni Sudan, Srednjeafriško republiko, Somalijo, Slonokoščeno obalo, Sudan in Etiopijo. Pred tem je pokrivala tudi Izrael/Palestino, Libanon, Alžirijo in druge dele Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

Donatella pravi: »Ne iščem velikih stvari, iščem drobne zadeve in sem obsedena s preverjanjem. Zakaj zjutraj vstanem? Vem, da moje delo ne more spremeniti sveta, lahko pa prispeva k temu, da postane malo manj temačen kraj.«

Donatella je študirala na Šoli za orientalske in afriške študije (School of Oriental and African Studies, London University), ki je specializirana za bližnjevzhodno politiko in ekonomijo. Naknadno usposabljanje je opravila na področjih človekovih pravic in humanitarnega prava, begunskega prava in mednarodnega kazenskega prava.

»Moji mantri sta: Tudi najbolj natančno orožje je natančno le toliko, kot je natančen razum, ki ga upravlja. Če je denar za vojno, ga mora biti tudi za njene posledice.« Donatella Rovera

Eden od serije intervjujev na misiji v Irak. Donatella v pogovoru z begunci.

Prisluhnite tudi seriji podkastov o raziskavah Amnesty

Delo raziskovalcev in raziskovalk, kot je Donatella Rovera, je izjemno pomembno, saj prav ti raziskujejo kršitve človekovih pravic na terenu in se odzivajo na posamezne krize, vključno s tistimi v najnevarnejših in najbolj nestabilnih delih sveta. Prav take raziskave in podatki s praviloma zelo nevarnega terena se pogosto končajo z razkritjem kršitev človekovih pravic, ki osupnejo svet. Amnesty International pa lahko stoji za svojimi trditvami in verodostojno opozarja svetovno javnost na nesprejemljive kršitve človekovih pravic.

Več o delu raziskovalk_cev je na voljo v nizu podkastov »Witness from Amnesty International« (v angleščini). Kliknite tukaj za vse epizode. Kliknite tukaj za informacije o posameznih epizodah v slovenščini.

 

Donatella Rovera februarja 2014 na misiji v Srednjeafriški republiki.

Gostovanje Donatelle del izobraževanja o človekovih pravicah

Pogovor z Donatello je potekal v okviru predmeta Človekove pravice v praksi – Akademija Amnesty, ki poteka na Fakulteti za družbene vede.

Akademija Amnesty je namenjena izobraževanju o človekovih pravicah in usposabljanju za to, kako človekove pravice zahtevati zase in za druge. Med drugim pripravljamo tudi izobraževalna gradiva, vključno s spletnimi tečaji, ter Aktivistične e-novice in E-novice za predavatelje_ice.

Uvodna fotografija: Donatella Rovera med fotografiranjem uničenja v Raki, januar 2019.