Ob vpisu v višji letnik na Univerzi v Ljubljani izberite našo obštudijsko dejavnost Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi.

  • Tudi v študijskem letu 2023/24 jo bomo izvajali v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede*, kjer bo potekala v zimskem semestru: ob sredah od 14. do 16. ure, v predavalnici FDV-6.
  • Vpišejo pa se lahko študentje s celotne Univerze v Ljubljani, ki lahko z njenim opravljanjem pridobijo 4 kreditne točke.
  • Sestavljena je iz 30 ur vaj v predavalnici in 90 ur samostojnega praktičnega dela. Izvaja se v angleščini.
  • Pomembno je, da obštudijsko dejavnost izberete že ob vpisu v novo študijsko leto.

Če boste imeli kakršnokoli vprašanje glede vpisa – ali morda naletite na kakšno težavo (npr. da je ne bi našli kot možnosti za vpis ali bi vam računalniški sistem zaradi že napolnjenih ur ne omogočal vpisa), se, prosimo, obrnite na referat na svoji fakulteti ali na referat na FDV, nenazadnje pa lahko tudi nas (akademija@amnesty.si).

Obravnavane teme: aktualne na lokalni in globalni ravni

V okviru obštudijske dejavnosti se posvečamo aktualnim vprašanjem človekovih pravic skozi predstavitve, razprave in samostojno delo. V predavalnico vabimo zanimive goste_je, ki delijo svoje zgodbe iz prve roke.

Čez poletje 2023 bomo pripravili konkretni izvedbeni načrt, predvidoma pa bomo obravnavali te teme: izbrisani, romsko prebivalstvo, pravica do protesta, soglasje v spolnosti (ja pomeni ja), interspolnost, transspolnost, okolje in človekove pravice, digitalni velikani in človekove pravice …

*Nosilka obštudijske dejavnosti je prof. dr. Petra Roter. Na obštudijsko dejavnost se lahko prijavijo vsi študentje Univerze v Ljubljani, tisti z drugih univerz pa se za priznanje kreditnih točk dogovorijo s svojimi fakultetami.

Obštudijska dejavnost je sestavljena iz 30 ur vaj, ki jih izvaja ekipa zaposlenih v slovenski Amnesty z gosti_jami, in 90 ur praktičnega dela.

Eno do predstavitev, in sicer o Anhovem, je v študijskem letu 2022/23 potekalo v ljubljanskem lokalu Pritličje: ob robu javne akcije.

 

Več

Aktivizem na obštudijski dejavnosti Akademije Amnesty (29.3.2023)

Zaključek za prvo »generacijo« obštudijske dejavnosti Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi (13.1.2022)