Mineva 33 let od nasilnega zatrtja protestov na Trgu nebeškega miru: pridružite se nam v digitalnem spominu!

Uporabite filter Amnesty International, ki ga najdete na Instagramu Amnesty.

  • Naredite fotografijo s filtrom,
  • dodajte lokacijo Tiananmen Square,
  • fotografijo objavite na Instagramu,
  • da bomo lahko fotografijo delili tudi mi, označite Instagram slovenske Amnesty in Akademije Amnesty.

Za  boljšo predstavo, kaj narediti in kako bo izgledala fotografija s filtrom, kliknite za kratek posnetek na kanalu YouTube.

Ohranjanje spomina ni zločin

4. junija 1989 so kitajske oblasti nasilno zatrle proteste na pekinškem Trgu nebeškega miru (Tiananmen Square). Ko so kitajske sile začele streljati na študente in delavce, ki so na miren način pozivali k političnim in gospodarskim reformam ter odpravi korupcije, je bilo ubitih stotine, morda tisoče, ljudi.

Tri desetletja je ob obletnici zatrtja največji spominski dogodek potekal v Hongkongu. Na stotine tisoče ljudi se je vsako leto združilo na shodu s svečami, na katerem so se spominjali ubitih. Kitajske oblasti so pozivali, naj razkrijejo resnico o tem, kaj se je zgodilo takrat, ter prevzamejo odgovornost za smrtne žrtve. Zadnji dve leti spominski shod ni bil dovoljen, domnevno zaradi covida-19.

Kitajska vlada si prizadeva preprečiti ohranjanje spomina, to se je s sprejetjem zakona o nacionalni varnosti leta 2020 razširilo tudi na Hongkong. Organizator vsakoletnih shodov, Hong Kong Alliance, se je bil septembra 2021 prisiljen razpustiti, kar je bila posledica vedno večjega pritiska po sprejetju omenjenega zakona. Več višjih predstavnikov zveze Hong Kong Alliance je trenutno v zaporu. Hong Kong Alliance je ena od več uglednih organizacij civilne družbe, ki je na udaru policije v povezavi z zakonom o nacionalni varnosti.

Nihče naj nas ne ustavi pri ohranjanju spomina.

Izobražujte se!

Opravite naš brezplačni tečaj o pravici do protesta, si pridobite certifikat in se naučite, kaj pomeni pravica do protesta in kako je zaščitena! Kliknite tukaj še za druge načine izobraževanja o pravici do protesta.

Avtor uvodne fotografije: Alex Chan