Ob 30. obletnici izbrisa smo v sodelovanju z izbrisanimi in s priznanim slovenskim fotografom Borutom Krajncem organizirali razstavo, v kateri nam je 19 ljudi, izbrisani in njihovi otroci, prijazno dovolilo vpogled v svoje izkušnje in privolilo v fotografiranje.

Portreti s citati upodobljenih ljudi in dodatnim pojasnilom, kako je izbris, ta huda kršitev človekovih pravic, zaznamovala njihovo življenje in življenje njihovih bližnjih, so bili marca in del aprila 2022 v sodelovanju razstavljeni na ljubljanskem Gallusovem nabrežju.

»Sem dokumentarni fotograf in fotoreporter, slovensko družbeno tranzicijo spremljam več kot 30 let. Izbris iz registra stalnega prebivalstva je ena najhujših krivic in kršitev človekovih pravic, ki so se zgodile v samostojni Sloveniji. Zato sem občutil veliko odgovornost, da izbrisane portretiram. Kar so preživeli izbrisani prebivalci, je težko predstavljivo. Z razstavo pa so nam posredovali svoj glas, ki bi se nas, upam, moral dotakniti.« Avtor portretov Borut Krajnc.

V spodnjem sliderju si oglejte posamezne portrete (naprej se premikate s puščico v desno).

Kaj je bil izbris?

Slovenske oblasti so 26. februarja 1992 iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije izbrisale 25.671 posameznic in posameznikov – brez pravnega postopka in brez odločbe in zato tudi brez možnosti pritožbe.

Posledice so bile strahotne:

  • Izguba zaposlitev (ker uradno niso obstajali v državi, zaposlitev ni bila možna);
  • izguba varstva pred brezposelnostjo (ker uradno niso obstajali);
  • izguba vseh socialnih pravic in podpor (ker uradno niso obstajali);
  • številni so bili izgnani iz države, ostali pa živeli pod vsakodnevno grožnjo izgona (kot da bi bili nezakoniti migranti);
  • zavrnjen jim je bil vstop v državo;
  • lahko so bili ločeni od družine (celo, če so bili ostali člani slovenski državljani);
  • ostali so brez zdravstvenega zavarovanja (ker niso bili občani);
  • ostali so brez želene izobrazbe (brez dokumentov se niso mogli vpisati).

Nekateri izbrisani, sploh tisti brez opore slovenskih sorodnikov, so se bili prisiljeni zaradi nemogočih razmer (brez statusa, brez pravic, pritisk okolice) proti svoji volji izseliti nazaj v matične domovine; nekaterim je bil vstop v Slovenijo zavrnjen, številni so bili izgnani. 30 let kasneje pravici še ni zadoščeno.

Po izbrisu je bil status vrnjen manj kot polovici vseh izbrisanih. Dodeljene odškodnine so bile mizerne in povsem neprimerne za prestano trpljenje, uničene možnosti preživljanja in porušena življenja. V Sloveniji še vedno živijo izbrisani, ki nimajo urejenega nikakršnega statusa.

Upoštevajoč to je opravičilo predsednika države Boruta Pahorja za izbris, ki ga je uradno, v imenu države, izrekel 25. februarja 2022, izjemnega simbolnega pomena in nujen del poprave krivic. Boj za pravice izbrisanih pa ni končan, saj celovita poprava krivic še nikakor ni bila dosežena.

Gostite razstavo v svojem kraju

Ali bi želeli to razstavo videti tudi v svojem kraju? V knjižnici, kulturnem domu, izobraževalni ustanovi, na prostem … Dogovorite se z odgovornimi osebami za te prostore in nam potem pišite na amnesty@amnesty.si ali nas pokličite na 01 423 93 77, da se dogovorimo glede podrobnosti.

Pomagajte, da izbris ne potone v pozabo in da zgodbe izbrisanih dosežejo kar največ ljudi.