Tudi letos smo v sklopu obštudijske dejavnosti Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi v goste povabili posebno gostjo iz globalne Amnesty International. Tokrat nas je obiskala raziskovalka za Iran Raha Bahreini, ki nas je s svojim predavanjem na Fakulteti za družbene vede popeljala na ulice Irana ter nam podrobno opisala dogajanje v tej državi. Če ste predavanje in prenos zamudili, si ga še vedno lahko ogledate tukaj.

Predavanje Rahe Bahreini v sklopu obštudijske dejavnosti Akademije Amnesty.

Raha Bahreini je aktivistka in borka za človekove pravice. Od leta 2014 je del ekipe globalne Amnesty, ki se ukvarja s kršitvami človekovih pravic v Iranu. Do svojega 16. leta je tam tudi živela, nato pa se je z družino preselila v Kanado.

Od začetka množičnih protestov v Iranu spremlja in opozarja na kratenje človekovih pravic, neupravičeno uporabo smrtne kazni, diskriminacijo žensk in deklet ter krvavo zatiranje protestov, ki ga izvajajo iranske oblasti.

Medijski prispevki

Raha Bahreini je med svojim obiskom opravila tudi številne intervjuje za različne slovenske medije. Vabimo vas, da si jih ogledate oziroma preberete in ob tem spoznate, kako Amnesty International, ki ji je vstop v Iran že nekaj let onemogočen, spremlja in dokumentira kršitve človekovih pravic v tej državi.

Raha Bahreini, Egon Parteli, N1

Med drugim je v intervjuju za slovensko Amnesty, ki si ga lahko ogledate tukaj, pozvala k aktivizmu in podpori protestov v Iranu tudi v Sloveniji:

Pozivam vas, da delite Amnesty objave glede Irana, udeležite se akcij pisanja pisem, pišite protestna pisma ambasadam Islamske republike Irana, tudi v Sloveniji, organizirajte združevanja pred ambasadami, dvignite telefon in pokličite ambasade ter naslovite primere oseb, ki jim grozi usmrtitev. Pozovite oblasti, naj preprečijo usmrtitve in osvobodijo vse, ki so v priporu zgolj zato, ker so mirno izražali svojo človekove pravico do izražanja, združevanja in zbiranja.

Študentke_i, ki so bili to študijsko leto del naše obštudijske dejavnosti, smo povabili na srečanje, kjer se je na odru Pritličja naša direktorica Nataša Posel pogovarjala z Raho Bahreini. Sledilo je prijetno druženje in izmenjava mnenj o študijskem semestru, ki smo ga preživeli skupaj. Hvala vsem, ki ste bili del naše aktivnosti in vsekakor upamo, da se v prihodnje še srečamo.

Zaključek obštudijske dejavnosti in pogovor z Raho
Zaključek obštudijske dejavnosti in pogovor z Raho.