Moralna policija v Teheranu je 13. septembra aretirala Mahso Amini, ker njeni lasje niso bili ustrezno zakriti. V pridržanju je zaradi posledic mučenja umrla.

Vse od takrat v Iranu potekajo množični protesti pod sloganom ženske, življenje, svoboda (Women, life, freedom). Ljudje na ulicah pozivajo k spremembam, svobodi in enakopravnosti. Varnostne sile pa so se na protestno gibanje po vsej državi odzvale z orožjem in nasiljem, v katerem je do decembra 2022 po podatkih Iran Human Rights umrlo najmanj 458 ljudi, med njimi 63 otrok. Poleg brutalnega odziva oblasti na proteste pa so se te ponovno zatekle tudi k uporabi smrtne kazni. Številnim posameznikom grozi smrtna kazen, povezana z udeležbo na protestih.

Izobraževanje o protestih v Iranu.

Preberite intervju z raziskovalko za Iran Raho Bahreini iz globalne Amnesty. 

Preberite več o obisku Rahe Bahreini. 

Oglejte si predavanje na obštudijski dejavnosti Akademija Amnesty z naslovom Iran: ženske, življenje svoboda. 

Za pridobitev nekaj osnovnih informacij rešite spodnji kratek kviz! Ali ste odgovorili pravilno, vam bo povedala kljukica ali križec ob vprašanjih, ko boste kliknili za rezultate.

1
Od katerega leta je v Iranu za ženske in dekleta obvezno zakrivanje? (Obvezno zakrivanje je zakon, ki zapoveduje nošenja hidžaba za ženske – to je naglavne rute, ki zakrije lase in vrat.)
2
Kdaj so ženske v Iranu prvič odšle na ulice, ker se niso strinjale z obveznim zakrivanjem?
3
Kakšna kazen doleti žensko oziroma deklico v Iranu, ki ni ustrezno zakrita?
4
Kaj je moralna policija?
5
Zakon o obveznem zakrivanju velja za vse deklice v Iranu od dopolnjenega:

Odklenite rešitve z vpisom svojega e-naslova