V okviru naše obštudijske dejavnosti Akademija Amnesty: Človekove pravice v praksi bomo prihodnji teden gostili Raho Bahreini, raziskovalko z dolgoletnimi izkušnjami s področja človekovih pravic v Iranu. Na svojem predavanju nam bo predstavila svet raziskovalcev_k kršitev človekovih pravic in nas popeljala na iranske ulice, kjer se ženske, dekleta in tudi drugi, že mesece borijo za pravičnejšo družbo in državo brez diskriminacije in nasilja.

Raha Bahreini je raziskovalka globalne Amnesty International z dolgoletnimi izkušnjami s področja človekovih pravic v Iranu. Skozi svoje delo raziskuje in dokumentira kršitve človekovih pravic v tej državi, to so: neupravičene (zaporne) kazni, mučenje in smrtna kazen, omejitve svoboščin, sistematična diskriminacija žensk in manjšin ter pomanjkanje odgovornosti iranskih oblasti. Raha je svojo mladost preživela v Iranu, kjer pravi, da je bila vsakodnevno priča zatiranju in trpljenju svojih bližnjih. V državi z diskriminatornimi in ponižujočimi zakoni in praksami proti dekletom in ženskam je vedno v njej tlela želja po uporu in kolektivnem boju za pravičnost in enakopravnost.

»Odraščala sem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v enem najbolj gnusnih poglavij državnega nasilja v moderni zgodovini Irana. Na tisoče političnih disidentov je bilo usmrčenih po hitrih postopkih, na tisoče drugih pa samovoljno zaprtih in sistematično mučenih. Jasno se spominjam besa, ki sem ga takrat pogosto čutila, ker so nam predstavniki oblasti odrekali svobodo veroizpovedi in nas kruto silili, da sledimo kodeksom ravnanja, ki temelji na najstrožji interpretaciji šiitskega islama. Ko ste izpostavljeni tako skrajnim oblikam zatiranja, represije in diskriminacije, postane vaša želja po spremembah še močnejša.«

Vabljeni, da Rahi Bahreini prisluhnete v živo preko Facebooka (ponedeljek, 9. januar, pričetek ob 12.15). Kliknite tukaj za povezavo do dogodka. Lahko pa se nam pridružite tudi v živo v predavalnici na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Protesti v Iranu. Foto: Private.

Želite o tej temi izvedeti več? Spletno izobraževanje o protestih v Iranu.