V četrtek, 21. marca 2024, ob 18.00 vabljeni na projekcijo dokumentarnega filma Pesem brez dežele (No Land’s Song, 2014, 91 min) iranskega režiserja Ayata Najafija, ki bo v dvorani AGRFT na Aškerčevi 5. 

Avtor prihaja v Ljubljano kot član žirije 26. Festivala dokumentarnega filma, ki bo izbrala prejemnika nagrade Amnesty International za najboljši film na temo človekovih pravic. Večkrat nagrajeni film obravnava pravice žensk v Iranu.

Vse od islamske revolucije leta 1979 v javnosti ženske ne smejo peti kot solistke, vsaj ne pred moškimi. Tej prepovedi se skuša upreti Sara, avtorjeva sestra, ki se odloči, da bo v Mestni operi v Teheranu priredila koncert, na katerem bodo nastopile tri iranske in tri francoske solistke.

»Zavzeli smo ‛politično korektno’ držo. To nam je omogočilo, da smo posneli (oziroma na skrivaj posneli) vse faze Sarinih prošenj za dovoljenje in srečanj z uradniki ministrstev in verskimi oblastmi ter predstavili logiko cenzure, ki jo izvaja iranski režim.« Ayat Najafi

Projekciji bo sledil pogovor z avtorjem, ki ga bo moderirala doc. dr. Polona Petek. Film bomo predvajali z angleškimi podnapisi, pogovor po filmu bo v angleškem jeziku.

Za prijavo na brezplačni dogodek pišite na e-naslov: kino@agrft.uni-lj.si. 

Dogodek organizira Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

No Land's Song
No Land’s Song

Kdo je Ayat Najafi?

Filmski in gledališki režiser, multimedijski umetnik, rojen v Teheranu, živi v Berlinu. Osredotoča se na interdisciplinarno in multimedijsko gledališče ter eksperimentalni in dokumentarni film. Njegova celovečerna dokumentarca Football Under Cover (2008) in No Land’s Song (2014) sta bila predvajana na več kot stotih mednarodnih festivalih in prejela številne nagrade, vključno z Berlinale Teddy in nagrado za najboljši dokumentarni film na svetovnem filmskem festivalu v Montrealu.

Ayat Najafi
Iranski režiser Ayat Najafi

Njegov zadnji film The Sun Will Rise (2023) je bil premierno predvajan na Beneškem filmskem festivalu kot uvodni film Beneških dni. Produciral je gledališke predstave v Hebel Am Ufer in Ballhaus Ost v Berlinu in v Iranian Artists’ Forum, Teheran. Njegove gledališke produkcije so bile uprizorjene na festivalu Fajr v Iranu, pa tudi na mednarodnih festivalih, kot je Kunsten Festival des Arts v Bruslju. Leta 2017 je sodeloval pri kolektivnem umetniškem projektu Sandstorm – And Then There Was Dust. Razstava, ki predstavlja rezultate projekta, je bila septembra na ogled v Depo Istanbul in Galerie im Körnerpark Berlin.

Kliknite tukaj in preberite več o pravicah žensk v Iranu.