Zelo je pomembno, kako se odzovemo, če se nam zaupajo osebe z izkušnjo nasilja. Če ustrezno reagiramo, lahko pomagamo nasilje ustaviti ter žrtvam zagotovimo podporo in pomoč. Čeprav gre za zelo težke situacije, lahko naredimo veliko že s tem, da sledimo 10 korakom za odpravo nasilja nad ženskami, ki smo jih skupaj oblikovali slovenska Amnesty, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za ženske in  otroke – žrtve nasilja ter agencija Avanta Largo.

Ogledate si jih lahko spodaj (za prehod med njimi kliknite puščico v rumenem).

Nasilje nad ženskami je široko razširjeno

Nasilja nad ženskami je ena najbolj razširjenih oblik nasilja v intimnih razmerjih in/ali družini. Slovenske statistike glede nasilja med odraslimi v družini, ki jih je obravnavala policija, kažejo, da so v skoraj 95 odstotkih žrtve ženske, povzročitelji pa moški.

Po pomoč v primeru nasilja v družini in intimnopartnerskih odnosih se lahko med drugim obrnete na:

Društvo za nenasilno komunikacijo: 031 770 120  
SOS telefon: 080 11 55

Osveščanje je pomembna dopolnitev pravnim standardom

Poleg odzivanja na individualni ravni je zelo pomembno, da nasilje nad ženskami resno obravnava in preprečuje tudi država. Zato je nujen ustrezen zakonodajni okvir, predvsem pa, da se določbe »s papirja« prenesejo v prakso in so takšne, da resnično pomagajo ljudem, ki so žrtve nasilja. Pomembna je tudi ustrezna podpora nevladnih organizacij, ki na tem področju izvajajo neprecenljivo delo podpore žrtvam in preprečevanja nasilja.

Osveščevalne table 10 korakov za odpravo nasilja nad ženskami smo prvič pripravili za postavitev ob robu prireditve Pot ob žici 2021 (več).

Pomagajte nam širiti glas! Osveščevalne table z 10 koraki so na voljo tudi v tiskani obliki. Presodite, kje bi jih lahko razstavili v vašem okolju (v lokalnem parku, knjižnici, na fakulteti …). Pridobite dovoljenje, mi pa vam zagotovimo table (pišite nam na akademija@amnesty.si ali nas pokličite na 01 426 93 77).