Julian Assange že vrsto let na očeh mednarodne javnosti doživlja preganjanje, povezano z njegovim delovanjem za Wikileaks. Jabolko spora zadeva objavo razkritih dokumentov, ki so vključevali informacije o morebitnih vojnih hudodelstvih, storjenih s strani ameriške vojske. Zaradi tega so proti njemu ZDA vložile vrsto obtožb, skoraj vse na podlagi zakona o vohunjenju.

Namesto da bi ameriška vlada raziskala navedbe o razkritih domnevnih kršitvah in poskrbela za kaznovanje storilcev, je vložila obtožnice proti Assangeu. To je povsem absurdno, Assange je naredil to, kar širom sveta počnejo raziskovalni_e novinarji_ke: razkrivanje informacij, ki so v javnem interesu.

Na koncu strani poiščite še kratek kviz!

Zakaj je pomemben javni interes?

Javnost ima pravico vedeti, kaj vlade počnejo (tudi) v njenem imenu.

Javni interes zadeva stvari, ki so pomembne za vse v neki skupnosti. Gre za skupno dobro, za blaginjo, za to, da morajo oblasti ravnati pošteno, transparentno in v dobro vsakogar v skupnosti, ki ji služijo. Objava informacij v javnem interesu je zaščitena z mednarodnim pravom človekovih pravic.

Če se dogajajo kršitve človekovih pravic, to nikakor ne sme ostati skrito. Navedbe je treba preiskati in zagotoviti odgovornost. Ker se pogosto taka ravnanja skušajo skriti, je še posebej dragoceno, da javnost preko medijev ali žvižgačev za to izve in lahko zahteva odgovornost in popravo krivic.

Za prehod med spodnjimi fotografijami kliknite puščico v rumenem.

Kaj se je v zadnjih letih dogajalo z Julianom Assangeom s pravnega stališča?

Assange je v zaporu v Združenem kraljestvu (zaprli so ga potem, ko mu je Ekvador odrekel zatočišče), saj ZDA zahtevajo njegovo izročitev, da bi mu sodili. Kar nekaj časa se je vleklo sodno odločanje o tem, ali ga bo Združeno kraljestvo izročilo. Odločanje je bilo zaznamovano s številnimi preobrati.

Januarja 2021 je sodišče odločilo, da se ga ne sme izročiti, ker bi bil v ZDA v nevarnosti slabega ravnanja. Osupljivo pa je, da ga kljub temu niso izpustili iz zapora, zaradi česar smo v Amnesty njegovo nadaljnjo pridržanje označili za samovoljno.

Na odločitev, da se ga ne izroči, so se ZDA pritožile in žal je višje sodišče decembra 2021 njihovi pritožbi ugodilo.

Odločilo je, da bi lahko Assangea izročili na podlagi domnevnih obljub ZDA, da ga bodo v zaporu varovale. ZDA so predložile pisna zagotovila, da Assangea v primeru izročitve ne bodo namestili v zapor z najvišjo stopnjo varnosti ali zanj uporabljali posebnih upravnih ukrepov. Tak ukrep je denimo tudi dolgotrajna samica, ki po mednarodnem pravu predstavlja mučenje ali drugo slabo ravnanje. Med zagotovili je bila tudi ustrezna zdravstvena oskrba. Toda ZDA so vključile opozorilo, da si v primeru, da Assange v prihodnosti stori kaj takega, kar zahteva posebne ukrepe ali namestitev v visoko varovanem zaporu, pridržujejo pravico, da to vseeno storijo.

V Amnesty menimo, da diplomatska zagotovila ne zadoščajo: še zlasti pa ne taka, ko ameriške oblasti že vnaprej govorijo, da bodo od njih potencialno odstopile.

Več glede tega najdete v dokumentu US/UK: US “Assurances” leave Julian Assange at risk of ill-treatment if extradited from UK.

Zakaj je zdaj na potezi britanska notranja ministrica?

Zdaj se je spet pritožil Assange in višje sodišče je januarja 2022 sprejelo odločitev o tem, glede česa se Assange lahko sploh pritoži na vrhovno sodišče. Ni mu dovolilo pritožbe glede tega, da bi bil lahko v primeru izročitve v ZDA žrtev mučenja in/ali slabega ravnanja. Vrata pa je odprlo pritožbi na vrhovno sodišče o tem,  ali lahko pritožno sodišče odloča o (diplomatskih) zagotovilih neke države, če država teh zagotovil ni podala že v prejšnjih fazah pravnega postopka. Žal s to pritožbo Assange ni bil uspešen.

20. aprila 2022 je tako sodišče izdalo ukaz o izročitvi v ZDA, glede tega pa se mora do 18. maja 2022 izreči britanska notranja ministrica. Več.

Kaj zahtevamo v Amnesty?

V Amnesty pozivamo ZDA, da opustijo obtožbe. Združeno kraljestvo pa ga ne sme izročiti, saj bi bil v ZDA v nevarnosti mučenja ali slabega ravnanja.

Dolgotrajne samice, ki obstajajo v zaporih z največjo stopnjo varovanja, so kršitev prepovedi mučenja. Prepoved mučenja je brezpogojna. Ne glede na to, kaj narediš, mednarodno pravo določa, da ne smeš biti podvržen_a mučenju. Pomembno je, da se zavedamo, da je to evropski standard: če je oseba v nevarnosti mučenja ali slabega ravnanja. Ni treba, da je gotovo, da bo nekdo mučen ali žrtev slabega ravnanja. Gre za vprašanje, ali je nevarnost, da bi lahko oseba bila mučena.

Še nekaj dejstev o Assangeu pa dobite, če pravilno izpolnite spodnji kratek kviz! Ali ste odgovorili pravilno, vam bo povedala kljukica ali križec ob vprašanjih, ko boste kliknili za rezultate.

1
Državljan katere države je Assange?
2
Koliko let zapora grozi Assangeau v ZDA?
3
Zakaj Assangea ne bi smeli izročiti ZDA?
4
Koliko let je Julian Assange preživel na ekvadorskem veleposlaništvu?

Odklenite rešitve z vpisom svojega e-naslova