Kako se lahko zoperstavimo škodljivim stereotipom na podlagi spola, ki prispevajo k spletnemu nasilju nad dekleti in ženskami? Ena od dobrih strategij je, da se izobrazimo in opolnomočimo za ukrepanje, kar je namen evropskega projekta StandByMe2.0, v katerem sodeluje tudi slovenska Amnesty. Ob letošnjem dnevu varne rabe interneta v okviru projekta začenjamo krajšo kampanjo, ki smo jo poimenovali Očistimo splet (Clean up the Web).

Ta kampanja bo potekala na digitalni plarformi StandByMe (kliknite), kjer bomo vsak dan med 5. in 9. februarjem odprli eno aktivnost: Slovar spola, Spraševanje ali pritisk za privolitev, Napiši sporočilo prek WhatsAppa, Ustvarite svoje meme in Komentirajte objave v družbenih medijih. Aktivnosti so na voljo v slovenščini.*

Platforma deluje podobno gejming stranem, uporabniki_ce lahko zbirajo točke in značke ter so v interakciji med sabo.

Namen aktivnosti je naučiti se več o lastnem vedenju, kako lahko prispeva k stereotipom na podlagi spola ali jih vzdržuje, ter si pridobiti znanje, ki nas lahko opolnomoči in vzpodbudi k temu, da se borimo proti spletnemu nasilju na podlagi spola.

Po podatkih svetovne raziskave, ki jo je leta 2020 izvedla organizacija Economic Intelligence Unit, je 85 odstotkov žensk po vsem svetu doživelo spletno nasilje in/ali pozna druge ženske, ki so bile tarča spletnega nasilja.

 

Kampanja Očistimo splet je del širših izobraževalnih prizadevanj

Dandanes si je težko predstavljati življenje brez dostopa do spleta in za marsikoga so družbena omrežja del vsakdana. Internet je življenja ljudi v številnih vidikih izboljšal, vključno s tem, da spodbuja solidarnost in aktivizem, žal pa ima tudi številne temne plati. Hitrost pretoka informacij in možnost anonimnosti prispeva k učinkovitemu širjenju sovraštva, stereotipov, lažnih novic, predatorskega vedenja …

Vse to v povezavi s pogosto nezadostno ali neustrezno skrbjo za moderiranje vsebin ter poslovnim modelom, po katerem podjetja, ki imajo v lasti družbena omrežja, služijo z oglaševanjem, pomeni, da splet za marsikoga ni dovolj varno mesto. V posebej ranljivem položaju za spletne napade so ženske in dekleta, škodljive posledice pa se čutijo tudi v življenju zunaj spleta.

Kampanja Očistimo splet in digitalna platforma StandByMe2.0 sta del prizadevanj, da se zoperstavimo nasilju na podlagi spola na spletu in v fizičnem življenju. V okviru projekta pripravljamo celovit izobraževalni program, sestavljen iz aktivnosti na spletu in v živo, med drugim bodo mladi to pomlad organizirali svoje akcije, pripravljena pa sta tudi dva spletna tečaja:

*Potrebna je le registracija in koda SBM.

***

Partnerji projekta STop gender-bAsed violeNce by aDdressing masculinities and changing Behaviour of Young people through huMan rights Education (StandByMe2.0) smo sekcije Amnesty International v Italiji, na Poljskem, Madžarskem in Sloveniji ter Fondazione Bruno Kessler in Univerza Trento. Financirano s Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV-2021-DAPHNE).