1. ZAKAJ MI AKADEMIJA AMNESTY KORISTI?

Na tej spletni platformi najdete veliko različnih izobraževalnih virov, s pomočjo katerih pridobite znanje o človekovih pravicah. Zakaj so državljanske in politične pravice pomembne? Kaj pa ekonomske in socialne pravice? Zakaj sta oba sklopa pomembna? In katere pravice nas najbolj zadevajo danes? Kaj pomeni pravica do protesta? In še na mnogo drugih vprašanj boste našli odgovore v okviru naših izobraževalnih vsebin. Izobraževalna gradiva so dopolnjena z možnostmi za aktivizem, tako da lahko svoja znanja takoj prelijete v akcijo za boljši svet!

2. KAJ SO »AMNESTY IZOBRAŽEVANJA«?

To je osrednji izobraževalni center spletnega mesta Akademije Amnesty, kjer lahko poiščete več informacij o posameznih človekovih pravicah. Za vsako od predstavljenih pravic je pripravljenih več različnih izobraževalnih virov, od predstavitev v obliki pdf, vprašanj in odgovorov, video posnetkov do spletnih tečajev. Uporabite tistega, ki vam odgovarja po obliki in potrebnem času, vsekakor pa toplo priporočamo naše tečaje, ki so v slovenščini in ki jih lahko opravljate v svojem tempu in kjerkoli, le da imate spletno povezavo. Izobraževanja ves čas dopolnjujemo!

3. KAJ JE OBŠTUDIJSKA DEJAVNOST?

Jeseni 2021 na Univerzi v Ljubljani začenjamo obštudijsko dejavnost Človekove pravice v praksi – Akademija Amnesty. Z njo si bodo lahko sodelujoče_i pridobili 4 kreditne točke. Več o podrobnostih izvedbe v študijskem letu 2021/22 sporočimo kmalu!

4. KAJ JE PEDAGOŠKI VODIČ?

Če delate v izobraževanju, bodisi formalnem ali neformalnem, vam naš pedagoški vodič podaja pregleden meni naših različnih pedagoških gradiv, ki jih lahko uporabite za popestritev vašega pedagoškega procesa.

5. REGISTRACIJA, PRIJAVA

 • Zakaj se moram registrirati oz. prijaviti?
  Registrirati se morate izključno le za opravljanje spletnih tečajev, ne pa tudi za ogled in/ali uporabo druge vrste izobraževalnih gradiv Akademije Amnesty. Za tečaj pa se morate registrirati, zato da vam lahko na podlagi opravljenega testa izdamo certifikat.
 • Kje lahko spremenim svoje podatke?
  Ko ste registrirani, imate svoj račun oz. profil (Moj Amnesty), v katerem lahko spreminjate in posodabljate svoje podatke. Tam lahko tudi zahtevate izbris svojega računa.

6. CERTIFIKATI

 • Kako pridobim certifikat?
  Certifikat pridobite po uspešno opravljanem končnem testu na posameznem tečaju.
 • Kako se točkuje test za pridobitev certifikata?
  Za pridobitev certifikata morate odgovoriti na 60 odstotkov vprašanj; na voljo imate dva poskusa.
 • Kje najdem seznam opravljenih tečajev in certifikate?
  V svojem profilu Moj Amnesty.

7. RABA VIROV

Ali lahko uporabljam vire?
Seveda, zelo bomo veseli, če boste uporabljali naše vire.

 • Za nekomercialno rabo so pedagoška gradiva na voljo brezplačno, pri čemer pa prosimo za navajanje vira (Vir: Akademija Amnesty) in če je primerno, tudi spletnega mesta.
 • Uporaba gradiv za komercialno rabo ni dovoljena; če jih želite uporabljati za te namene, se, prosimo, obrnite na nas (akademija@amnesty.si) za morebitno sklenitev dogovora. Kontaktirajte nas, prosimo, tudi v primeru kakršnihkoli nejasnosti.

Za nekatere video posnetke in fotografije, ki so objavljene na spletnem mestu, v Amnesty International morda nimamo dovoljenj za njihovo posredovanje zunanjim organizacijam/osebam. V okviru izvajanja pedagoškega procesa jih lahko prikazujete nemoteno; če bi jih želeli za kakršnekoli namene (tudi nekomercialne) poobjaviti, pa vas prosimo, da se obrnete na nas, da razčistimo dovoljenja za konkretno rabo (akademija@amnesty.si).
Za uporaba gradiv na spletnih mestih, do katerih vodijo povezave z Akademije Amnesty, preverite njihova pravila in dovoljenja.

8. AMNESTY OBVEŠČANJE

Katero elektronsko glasilo Amnesty International Slovenije je zame?

 • Bi želeli redno prejemati predloge, kaj lahko vi sami naredite za človekove pravice? Potem priporočamo Aktivistične e-novice (kliknite za prijavo).
 • Delate kot predavatelj_ica na visokošolski ustanovi ali pa je vaše delo raziskovalne narave? Gotovo vam bodo prišle prav naše E-novice za predavatelje_ice (kliknite za prijavo).

Obe omenjeni glasili sodita v program Akademije Amnesty, sicer pa slovenska Amnesty pripravlja še:

 • Šolski novičnik: s primernimi vsebinami za vse, ki delate v osnovnih ali srednjih šolah ali z mladimi te starosti v neformalnem izobraževanju (kliknite za prijavo).
 • Emnesti: splošno glasilo slovenske Amnesty, v katerem obveščamo o vseh aktualnih dogodkih in vas vabimo k akciji in podpori (kliknite za prijavo).

Aktualne novice o Akademiji Amnesty pa najdete tudi na strani z novicami.

9. KJE LAHKO SLEDIM AKADEMIJI AMNESTY?

Na Instagramu, Facebooku in YouTube.

10. VARSTVO PODATKOV

Kako Amnesty International Slovenije varuje moje osebne podatke in za kaj jih uporablja?
Podatke, ki nam jih zaupate, v skladu z veljavnimi predpisi skrbno varujemo in jih uporabljamo zgolj za komuniciranje z vami na tak način, kot ste nam sami dovolili. Kliknite tukaj za celotno politiko zasebnosti.

11. VKLJUČUJOČA RABA JEZIKA

Občasno uporabimo žensko in moško obliko samostalnikov (in oblike glagolov), ločenih s podčrtajem: npr. begunke_ci. Vemo, da to ni slovnično pravilna oblika. Zanjo se odločamo kot obliko podpore ženskam in transspolnim osebam, ki opozarjajo, da se v množinski moški obliki izgubi njihova identiteta ali pa se ne identificirajo s kakšnim od binarnih spolov

12. TEHNIČNA PODPORA

Kam se lahko obrnem po pomoč, če imam težave z registracijo ali prijavo?
Pišite nam na akademija@amnesty.si.

13. FINANCIRANJE AKADEMIJE AMNESTY

Izobraževalni projekt »Akademija Amnesty: izobražujemo mlade za aktivno državljanstvo in človekove pravice« je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

Amnesty International se večinoma financira iz članarin in prostovoljnih prispevkov, zaradi ohranjanja neodvisnosti in nepristranskosti za naše delo proti kršitvam človekovih pravic ne sprejemamo denarja od države. Državna sredstva vzamemo le za posamezne projekte učenja človekovih pravic (kot je, denimo, Akademija Amnesty). Veseli bomo vaše finančne podpore!