V zvezi z umori žensk v Sloveniji smo za pojasnila prosili doc. dr. Jasno Podreka iz Filozofske fakultete v Ljubljani. Podreka je strokovnjakinje za to področje, ki je med drugim avtorica znanstvene monografije z naslovom »Bila si tisto, kar je molčalo. Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji.« Deluje tudi kot prostovoljka Društva SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja.

Kaj nam je povedala?

  • V Sloveniji na letni ravni  v povprečju beležimo med pet in sedem umorov žensk, intimnopartnerski umori oz. femicidi pa sodijo med najpogostejše vzroke za nasilne smrti žensk pri nas.
  • Če k temu dodamo še t. i. kolateralne žrtve, kamor prištevamo osebe, ki so nemalokrat umorjene poleg partnerke, in pa tudi otroke, ki ob takšni tragediji ne samo, da ostanejo brez obeh staršev, ampak ostanejo zaznamovani za celotno življenje, lahko vidimo, da so razsežnosti tega problema še veliko večje, kot se nam na prvi pogled zazdi.
  • Ob vsakem takšnem primeru se srečamo tudi s poplavo napačne medijske pozornosti in interpretacij, ki motive za takšna dejanja pripisujejo ljubosumju, pretirani ljubezni, močnim čustvom zaradi zavrnitve s strani ljubljene osebe ali, kot je bilo mogoče zaslediti v »mariborskem« primeru, neuslišane ljubezni.

Vse to so nevarne interpretacije, ki izkrivljajo prave vzroke za tovrstna kazniva dejanja, ki z ljubeznijo nimajo ničesar skupnega, in premikajo naš fokus od realnega problema. Raziskave jasno kažejo, da so intimnopartnerski femicidi v skoraj vseh primerih najhujši izid zgodovine intimnopartnerskega nasilja, ki je bila praviloma prisotna dlje časa, in se nikoli ne zgodijo po naključju.

Retrospektivne študije jasno pokažejo, da so pred izvedbo kaznivega dejanja povzročitelji partnerki grozili, izvajali različne oblike nasilja in zalezovanja, nekateri pa so umor tudi natančno napovedali in/ali ga načrtovali. Pred seboj imamo praviloma povzročitelje, ki so bili nad partnerko dlje časa nasilni in jo skozi različne oblike manipulativnih taktih ustrahovali in podrejali, svoje nasilno vedenje pred javnostjo pa praviloma skrbno skrivali.

Zato se ne pustimo zavesti intepretacijam, da intimnopartnerske femicide povzročajo povsem običajni moški, ki pred tem niso bili problematični, ampak bodimo jasni: morijo nasilneži in nasilje ter nikakor ne ljubezen ali zgolj ljubosumen moški, opozarja doc. dr. Podreka.

Nekaj kontaktov za pomoč in podporo

Širite glas o 10 korakih, ki vodijo od nasilja nad ženskami

Delite lahko elektronsko verzijo – na primer na svojem profilu na družbenih omrežjih, na svojem spletnem mestu ali v novičniku, ki ga morda urejate, ali pa po svojih zasebnih stikih (WhatsUp skupine in podobno). Ali pa se dogovorite za brezplačno fizično postavitev teh osveščevalnih tabel v svojem lokalnem okolju (knjižnica, šla, fakulteta, park, center skupnosti …).

Elektronsko verzijo vseh desetih osveščevalnih tabel si lahko ogledate na tej povezavi: www.akademija-amnesty.si/10-korakov.

Prvič so bile osveščevalne table postavljene ob robu Poti ob žici 2021. Na fotografiji ekipa slovenske Amnesty med njihovim nameščanjem v ljubljanskem parku Zvezda.

10 korakov za odpravo nasilja nad ženskami smo skupaj oblikovali slovenska Amnesty, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za otroke in ženske – žrtve nasilja ter agencija Avanta Largo.