Ob mednarodnem dnevu otroka, ki ga zaznamujemo 20. novembra, smo v Amnesty International Slovenije pripravili spletni tečaj o otrokovih pravicah (kliknite za tečaj). Namenjen je vsem, ki za svoje delo ali šolanje potrebujejo znanje o pravicah otrok.

»Otroci so ranljiva skupina, ki mora poleg splošnih človekovih pravic uživati tudi posebno zaščito. Za to smo odgovorni odrasli, ki pa žal dostikrat v svoji skrbi zatajimo. Pogosto se pozablja, tako v zasebnem življenju kot tudi na ravni sprejemanja političnih odločitev, na pomembno načelo največje koristi otroka,« je dejala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije.

To načelo bi moralo biti rdeča nit tako socialnih kot izobraževalnih politik, kjer je treba upoštevati, da marginaliziran oz. manjšinski status staršev oz. celotne družine pomembno vpliva na otrokovo dobrobit in potencial za njegov nadaljnji razvoj.

»Ko država ne poskrbi za dostop do vode in elektrike in legalizacijo romskih naselij, ko v center za tujce zapira mladoletne begunske otroke brez odraslega spremstva in ko ne sprejme dovolj ambicioznih in učinkovitih ukrepov za boj proti podnebni krizi in za zdravo okolje, posredno ali neposredno krši tudi pravice otrok,« našteje le nekaj primerov Nataša Posel.

Zavedati se moramo tudi, da otroci niso nikogaršnja lastnina: pomembno je in pravico imajo, da lahko sodelujejo pri sprejemanju odločitev, ki jih zadevajo. Pri tem se upošteva njihovo starost oz. razvoj.

Mednarodni dan otroka zaznamuje na dan, ko je bila leta 1989 sprejeta Konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah. Ta pomemben mednarodni dokument so ratificirale, torej se z njo zavezale v svojem notranjem pravnem redu, vse države sveta, razen ZDA.

»Izobraževanje o pravicah je zelo pomembno, ne le zaradi širjenja obzorij, ampak ker nas opolnomoči, da se znamo boriti za svoje pravice in pravice drugih.«

Spletni tečaj o otrokovih pravicah je najnovejši tečaj na izobraževalnem spletnem centru Akademije Amnesty. Na njem najdete izobraževalne vsebine za različna področja človekovih pravic, od spletnih tečajev do video vsebin, kvizov, izobraževalnih vsebin, intervjujev ipd. Spletni tečaji so brezplačni, v slovenščini, omogočajo samostojno izobraževanja v lastnem ritmu in  ko jih uspešno opravite, dobite certifikat.