Države s popolno prepovedjo splava

Po podatkih Centra za reproduktivne pravice (Center for Reproductive Rights) je splav popolnoma prepovedan v 24 državah po svetu.
Sem med drugim spadajo Andora in Malta v Evropi, Salvador in Honduras v srednji Ameriki, Senegal in Egipt v Afriki ter Filipini in Laos v Aziji.
Približno 90 milijonov (5 odstotkov) žensk v rodni dobi živi v državah, ki v celoti prepovedujejo splav.

Države z izredno omejenim dostopom do splava

Več kot 50 držav splav dovoljuje le v primeru, če je ogroženo zdravje ali življenje ženske. Nekatere zakonodaje se nanašajo samo na fizično zdravje, druge pa vključujejo tudi duševno zdravje. Sem spadajo Libija, Iran, Indonezija, Venezuela in Nigerija.

V drugih državah so izjeme primer posilstva, incesta ali nenormalnosti ploda.

Poljska

Januarja 2021 je bila na Poljskem uvedena skoraj popolna prepoved splava, ki postopek dovoljuje le v primerih posilstva, incesta ali ko je ogroženo življenje matere. S to prepovedjo je bila odpravljena izjema za splav v primerih hudih in nepopravljivih nenormalnosti ploda. To je bil leta 2019 sicer razlog za 98 odstotkov splavov v tej državi.

Novembra 2021 so na Poljskem izbruhnile množične demonstracije po smrti ženske, ki je umrla v 22. tednu nosečnosti zaradi sepse, potem ko je njena družina povedala, da je bilo reševanje njenega življenja odloženo zaradi prepovedi.

Protest ob smrti nosečnice na Poljskem. November, 2022. © Grzegorz Żukowski

Na Poljskem se je začelo tudi prvo sojenje na podlagi novega zakona, ki prepoveduje pomoč pri zagotavljanju splava. To je prvi tovrstni primer v Evropi. Zagovornici človekovih pravic in aktivistki za pravico do varnega splava na Poljskem Justyni Wydrzyńsko grozi kazen do treh let zapora, ker je nosečnici priskrbela tablete za sprožitev spontanega splava.

ZDA

Vrhovno sodišče ZDA je 24. junija 2022 ovrglo razsodbo iz leta 1973 Roe proti Wade, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. S to odločitvijo je milijone ljudi izgubilo pravico do splava. Od sedaj bodo posamezne države ZDA same urejale to pravico. Splav je zdaj popolnoma ali skoraj v celoti prepovedan v 26 zveznih državah – to je več kot polovica vseh zveznih držav.

Amnesty International ZDA se je 1. decembra 2021 pridružila protestom za pravico do splava pred Vrhovnim sodiščem ZDA.

Države, ki omogočajo dostop do splava

V zadnjih 18 mesecih so Kolumbija, Argentina in Mehika, ki so vse tradicionalno konservativne katoliške države v Latinski Ameriki, dekriminalizirale splav. Do teh sprememb je prišlo zaradi številnih protestov in kampanj za pravice žensk.
Pomembno vlogo v kampanjah za pravico do varnega splava v Latinski Ameriki je odigralo gibanje Zeleni val (Green wave), katerega del je tudi Amnesty International Argentine. Zelena barva je tako v tem delu sveta postala sinonim boja za pravice žensk.

Irska je skoraj popolno ustavno prepoved splava odpravila 25. maja 2018 na dolgo pričakovanem referendumu. Leto kasneje, oktobra 2019, je sosednja Severna Irska postala zadnja država v Združenem kraljestvu, ki je dekriminalizirala splav.

Leta 2020 je tudi Nova Zelandija dekriminalizirala splav in zakonsko obdobje, v katerem se lahko opravi splav, podaljšala na 20 tednov nosečnosti.

Amnesty International Argentine se je pridružila gibanju Zeleni val. Ob praznovanju legalizacije splava v Argentini decembra 2020.

Slovenija

Pravica do splava je v Sloveniji zapisana v 55. členu* Ustave Republike Slovenije, ureja pa jo Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok iz leta 1977.
Splav se izvaja na zahtevo do 10. tedna nosečnosti, pri višjih nosečnostih o splavu odloča komisija za umetno prekinitev nosečnosti.

*55. člen Ustave Republike Slovenije: Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno. Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.