Pravica do splava je v zadnjem času ponovno v središču medijske in politične pozornosti.

Zelo je odjeknila novica o tem, da je ameriško vrhovno sodišče junija 2022 odpravilo odločitev Roe proti Wade iz leta 1973 ter s tem na zvezni ravni odpravilo pravico do splava, kliknite za več informacij. Približno isti čas smo spremljali zgodbo ženske s Hrvaške, ki so ji kljub smrtni okvari ploda zaradi ugovora vesti oteževali dostop do splava, preberite več. Že nekaj let na Poljskem slabšajo dostop do splava, kljub nasprotovanju milijonom žensk. To kaže, da so bile kampanje zadnjih desetletij, uperjene proti pravicam žensk in proti svobodnem odločanju o lastnem telesu uspešne.

A ob tem ne gre pozabiti, da večina držav sveta vendar spreminja zakone, da bi splav postal varnejši in dostopnejši. Vedno več držav se vendar zaveda, da zakonska prepoved splava v resnici ne prepreči, temveč ga naredi le manj varnega.
Dostop do varnega splava je človekova pravica

Vsak človek mora imeti svobodo sprejemanja odločitev o svojem telesu in o svojem reproduktivnem življenju, vključno s tem, kdaj in če bo imel otroke. Bistveno je, da zakoni, ki se nanašajo na splav, spoštujejo, ščitijo in izpolnjujejo človekove pravice nosečih oseb in jih ne silijo k temu, da se morajo zateči k nevarnim oblikam splava. 

Medicinski poseg za prekinitev nosečnosti, ki velja za enega izmed varnejših, je stvar osnovne zdravstvene oskrbe. S kriminalizacijo, torej kazenskim preganjanjem oseb, ki naredijo splav, in/ali tistih, ki splav opravijo, se zdravstvenem osebju preprečuje zagotavljanje te oskrbe.  

Za pridobitev nekaj dodatnih informacij pa izpolnite še spodnji kratek kviz!Ali ste odgovorili pravilno, vam bo povedala kljukica ali križec ob vprašanjih, ko boste kliknili za rezultate. 

1
Kaj je simbol zagovornikov_c pravice do varnega splava?
2
Kolikšen odstotek* vseh opravljenih splavov je nevarnih (splav, ki ga izvajajo osebe brez potrebnega znanja ali je opravljen v okolju, ki ne ustreza minimalnim zdravstvenim standardom, ali oboje)? *Podatki SZO.
3
V koliko državah sveta je splav popolnoma prepovedan?
4
Ali je v Sloveniji pravica do splava zapisana v ustavi?
5
Kje v Evropi velja popolna prevod splava?
6
Kako se imenuje gibanje za pravico do splava v Latinski Ameriki?
7
Zakaj je bila sodba vrhovnega sodišča ZDA leta 1973 v primeru Roe proti Wade tako pomembna za dostop do splava?

Odklenite rešitve z vpisom svojega e-naslova