Dovolj je izkoriščanja, uničevanja okolja in dovolj je nepravičnih poslovnih praks evropskih podjetij. Na to opozarja nova kampanja Justice is Everybody’s Business (Pravičnost je stvar vseh).

Kampanja, v kateri sodeluje že več kot 100 organizacij civilne družbe in sindikatov, se je začela 6. septembra 2022 z akcijo v Bruslju. Od Evropske unije se zahteva, da pripravi strogo zakonodajo, ki bo terjala skrbni pregled poslovanja podjetij glede trajnostnosti. S tem bi se učinkovito preprečevalo uničevanje okolja in kršitve človekovih pravic ter od podjetij zahtevalo odgovornost za te kršitve.

Podprite kampanjo in podpišite spletno peticijo. Kliknite tukaj. 

Predstavitev kampanje Justice is Everybody’s Business 6. septembra 2022 v Bruslju.

Mark Dummett, Amnesty International:

»Običajno poslovanje ni več mogoče. Potrebni so strožji standardi, ki bodo podjetja pripravili v prevzem odgovornosti, da ne bodo škodovala ljudem in našemu planetu. Še vedno smo priča zlorabam človekovih pravic, pri čemer podjetja neposredno sodelujejo z režimi, za katere je značilno grozljivo kršenje človekovih pravic, izkoriščanje delavcev, zloraba otroškega dela v dobavnih verigah, povzročanje okoljske škode in izpustov emisij ogljika, ki prispevajo k podnebni krizi. Čas je, da EU izda najstrožjo zakonodajo in pošlje slabe poslovne prakse v zgodovino.«

Predlagani zakon ne zagotavlja pravičnosti

Evropska komisija je februarja letos predstavila predlog zakona EU, ki od velikih podjetij zahteva, da preverjajo svoje naložbe in dobavne verige. S tem bi podjetja ugotovila, preprečila in obravnavala tveganja in vplive na človekove pravice in okolje v EU in drugod.

Sedanji predlog ne bo preprečil škode, ki so zunaj prve stopnje dobavne verige. Ni primeren za učinkovito preprečevanje kršitev človekovih pravic, ki se pogosto dogajajo na začetku dobavnih verig in tudi kasneje v delu dobave, ki jo upravljajo podizvajalci. Vse to pa poteka daleč stran od oči evropskih podjetij. Prav tako ne daje dovolj možnosti žrtvam slabih poslovnih praks, da bi zahtevale pravico na sodiščih v EU. Namesto da bi zakon odpravil resne pravne ovire za tiste, ki poskušajo vložiti tožbe proti podjetjem, sedanji predlog še vedno omogoča, da se korporacije zlahka izognejo odgovornosti.

Predstavitev kampanje Justice is Everybody’s Business 6. septembra v Bruslju.

Claudia Saller, direktorica Evropske mreže za korporativno pravičnost (European Coalition for Corporate justice – ECCJ):

»Prevladujoči poslovni model ‘dobiček je kralj’ ubija našo sedanjost in prihodnost. Ko se ljudje združimo kot protiutež, lahko prevesimo tehtnico moči. V nasprotnem primeru voditelji EU poslušajo le to, kar jim govorijo lobiji velikih podjetij.«

Osnutek zakona prav tako ne zavezuje podjetij k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in jih ne zavezuje k odgovornosti, če tega ne storijo, čeprav imajo velik vpliv na podnebno krizo.

Jill McArdle, vodja kampanje za trajnostno odgovornost podjetij pri organizaciji Evropski prijatelji Zemlje (Friends of the Earth Europe):

»Po poletju suš, vročinskih valov in požarov smo tu, da voditeljem_icam EU povemo, da zeleno zavajanje ne more prikriti nove vsakdanje realnosti podnebne krize. Podjetja so glavni onesnaževalci in kot taka morajo biti zavezana k zmanjšanju svojih emisij. Če tega ne storijo, pa morajo imeti ljudje možnost, da jih tožijo.«

Ob zagonu kampanje na javni akciji v Bruslju je tri metre visoka »tehtnica pravičnosti« pokazala trenutna neravnovesja med dobički podjetij na eni strani in človekovimi pravicami ter okoljsko in podnebno pravičnostjo na drugi strani – vključno z dejstvom, da lahko javni pritisk tehtnico prevesi.

Isabelle Schömann, konfederalna sekretarka pri Evropski konfederaciji sindikatov (European Trade Union Confederation – ETUC), je dejala:

»Naša kampanja se začne v središču evropskega odločanja, vendar se ne ustavi tukaj. EU bi morala prevzeti svojo odgovornost in določiti prihodnje globalne standarde za večjo odgovornost podjetij, odgovorno poslovno ravnanje ter zagotoviti boljši in prost dostop do pravnega varstva, tudi za sindikate. Podprli bomo vse ukrepe v Evropi, ki bodo odpravili kršitve človekovih pravic, vključno s pravicami sindikatov.«

Anketa, ki je bila lani izvedena v devetih državah EU, je pokazala, da si več kot 80 odstotkov evropskih državljanov želi stroge zakone, po katerih bi podjetja odgovarjala za kršitve človekovih pravic in uničevanje okolja v tujini. V peticiji leta 2021 je več kot pol milijona ljudi in 700 organizacij civilne družbe z vsega sveta izrazilo podporo takšnemu zakonu EU.

Ozadje

Kampanja Justice is Everybody’s Business je koalicija civilne družbe in sindikalnih organizacij iz Evrope in drugih delov sveta. Usmerjajo jo Mednarodna kooperacija za razvoj in solidarnost (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité – CIDSE), Evropski center za ustavne in človekove pravice (European Center for Constitutional and Human Rights – ECCHR), Evropska koalicija za korporativno pravičnost (European Coalition for Corporate justice – ECCJ), Evropska konfederacija sindikatov (European Trade Union Confederation – ETUC), Državljanski forum za družbeno odgovornost podjetij (Forum Citoyen pour la Responsabilité Sociale des Entreprises – FCRSE) in Evropski prijatelji Zemlje (Friends of the Earth Europe).

Kampanjo podpira 100 organizacij.

Za več informacij o kampanji Justice is Everybody’s Business obiščite spletno stran (kliknite tukaj).

Foto: Javna akcija 6. septembra v Bruslju, kjer je 3 metre visoka »tehtnica pravičnosti« pokazala trenutna neravnovesja med dobički podjetij na eni strani in človekovimi pravicami ter okoljsko in podnebno pravičnostjo na drugi strani.