26. februarja 2022 je minilo 30 let od izbrisa, ko so slovenske oblasti iz registra stalnega prebivalstva nezakonito izbrisale 25.671 ljudi, med njimi 5360 otrok. Kliknite za več informacij o tem nezakonitem dejanju, za katerega se je dan pred 30. obletnico po naših prizadevanjih uradno opravičil predsednik države Borut Pahor.

Ob tej pomembni obletnici smo v slovenski Amnesty v sodelovanju z izbrisanimi in drugimi pripravili vrsto aktivnosti, med drugim tudi dve razstavi, ki sta marca 2022 na ogled v Ljubljani:

  • 30 let s(r)amote. Razstava ob 30. obletnici izbrisa v Galeriji Kresija: 25. februar do 31. marec. Posvečena Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za popravo krivic izbrisanim. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.
  • 30 let s(r)amote. Portreti izbrisanih skozi fotografski objektiv Boruta Krajnca, Gallusovo nabrežje. Kliknite za njeno digitalno verzijo.

Toplo vabljeni!

Pogled na del razstave v Kresiji.
Pogled na del razstave v Kresiji.

Razstava v Kresiji: Tri desetletja boja za pravice skozi fotografske objektive 11 fotografov

V Kresiji smo želeli skozi razstavo predstaviti boj izbrisanih in njihovih zaveznikov_ic za pravico. Hvaležni smo, da smo lahko zgodbo podali s pomočjo fotografov, ki so spremljali ta boj in so nam jih prijazno odstopili (Miha Fras, Dare Čekeliš, Borut Krajnc, Matej Leskovšek, Romano Martinis, Leon Megušar, Boban Plavevski, Borut Peterlin, Denis Sarkić, Bojan Stepančič, Matjaž Tančič). Hvala vsem, pa tudi Mladini, ker smo lahko uporabili njen arhiv.

V besedah Irfana Beširevića, predsednika Civilne iniciative izbrisanih: »Delali smo proteste. Ulice so bile naše glasilo.«

Fotografije smo na razstavi razporedili v različne tematske sklope, jih opremili z informacijami o dogodkih, ki jih ponazarjajo, ter pripravili tudi druge informacije, s pomočjo katerih se lahko obiskovalke_ci seznanijo z izbrisom.

Razstava v Kresiji je posvečena pokojnemu Aleksandru Todoroviću, neutrudnemu borcu za pravice izbrisanih.

Vstop v Kresijo je brezplačen. Odprta je od ponedeljka do petka med 10.00 in 18.00, ob sobotah med 10.00 in 12.00 ter med 12:30 in 14.00, ob nedeljah pa med 10.00 in 13.00. Ob praznikih je zaprta.

Portreti izbrisanih skozi fotografski objektiv Boruta Krajnca

Na Gallusovem nabrežju v Ljubljani pa si v marcu oglejte potrete nekaterih izbrisanih z njihovimi citati in kratkimi osebnimi zgodbami.

Pogled na del portretov na Gallusovem nabrežju. Avtor portretov je Borut Krajnc.