28. maj zaznamujemo kot rojstni dan Amnesty International, saj je bil na ta dan leta 1961 v časopisu Observer objavljen članek Pozabljeni zaporniki ustanovitelja organizacije Petra Benensona, iz katerega je nastalo naše gibanje. Benenson je pozval k temu, da se občutki nemoči ob branju novic o zaprtih zapornikih vesti združijo v učinkovito skupno akcijo.

»Odprite časopis – katerikoli dan v tednu – in našli boste novico o tem, da so nekje na svetu nekoga zaprli, mučili ali usmrtili, ker so njegova mnenja ali vera za njegovo vlado nesprejemljiva. Kdor to bere, ob tem čuti mučen občutek nemoči. Če pa bi te občutke po vsem svetu lahko združili v skupno akcijo, bi lahko naredili nekaj učinkovitega.« Peter Benenson, ustanovitelj Amnesty International

»Ponosni smo, da smo v 60 letih zrastli iz na videz preprostega poziva v časopisu v desetmilijonsko gibanje ljudi z vsega sveta, ki se skupaj vsakodnevno borimo za človekove pravice. Danes si je kar težko predstavljati, kako ambiciozna in navdihujoča je bila ideja, ki jo je imel Peter Benenson, ko je pozval k preusmeritvi občutkov nemoči v skupno akcijo: to je bilo, ne pozabimo, v času, ko še ni bilo hitrih komunikacijskih poti, ki nam danes olajšujejo sodelovanje, in tudi v času, ko je svet razdeljevala hladna vojna. Si pa zlahka predstavljamo, kako zelo nujna je bila ta ideja: tudi danes ostajajo človekove pravice temeljnega pomena za naš vsakdan in ko so napadene, je še vedno nujno, da nastopimo v skupni akciji,« je ob obletnici dejala direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel.

»Kljub izzivom je za nami tudi 60 let uspehov – med drugim izpustitve več deset tisočih ljudi, zaprtih zaradi svojih prepričanj ali načina življenja, velik del sveta je odpravil smrtno kazen, prej nedotakljivi voditelji so morali odgovarjati za svoja dejanja, spremenili so se zakoni in izboljšala življenja.« 

»Danes številne sekcije Amnesty International v posameznih državah praznujejo in zaznamujejo naših 60 let z umetniškimi dogodki, okroglimi mizami z zagovorniki_cami človekovih pravic, razpravami ipd. – v Amnesty International Slovenije pa se pripravljamo, da bomo kot del Pravne mreže za varstvo demokracije izvajali monitoring protestov, napovedanih za pozno popoldne v Ljubljani,« je dodala Nataša Posel.

Video in Oda Amnesty

Ob obletnici je po naročilu Amnesty International Francije in v sodelovanju številnih podpornic_podpornikov nastal dveminutni film, naslovljen Let svobode. Ustvarila sta ga Art for Amnesty in Celestial, vrhunsko umetniško podjetje za letalnike, posnet pa je bil na lokacijah: na Plazi del Zócalo v Mexico Cityju, pri palači Chaillot v Parizu, Operni hiši v Sydneyu, mošeji Jama Masjida v New Delhiju in nasproti otoka Robben v Cape Townu. Letalniki skupaj sestavijo sliko Picassovega goloba miru in svečke, logotipa Amnesty International.

Glasbeno podlago za video je prispeval Peter Gabriel, ki je za to priložnost priredil svojo znamenito pesem proti apartheidu z naslovom Biko. V novi priredbi je sodeloval zbor The Spirituals. To je močna podlaga za Odo Amnesty, ki jo je napisal ustanovitelj Art for Amnesty in pobudnik ideje za film Bill Shipsey in ki jo v različnih jezikih interpretirajo številni znani podporniki_ce Amnesty International. 

»Video je nastal tudi s podporo Stinga, Bona, Edga in Petra Gabriela. Tudi v Sloveniji sta nas v izvedbi podprla dva lokalna umetnika: za mojstrski prevod se toplo zahvaljujemo Andreju Rozmanu – Rozi, za čudovito interpretacijo pa Branetu Završanu,« je izpostavila Nataša Posel.

Peter Gabriel, ambasador vesti Amnesty International in dolgoletni podpornik organizacije, je dejal: »Bolj kot kdaj koli prej potrebujemo čim več ljudi, ki bodo krivico jemali osebno in se vključili na vse možne načine. Amnesty opravlja izredno delo po celem svetu, delo, ki je zelo pomembno in ga podpiram že 40 let. Zelo sem srečen, da sem lahko pomagal s tem čudovitim filmom.«